AROMAT I SMAK
Restauracja Hotelu Zameczek
Menu
Przestawki Starters
Camembert grillowany z orzechami i sosem żurawinowym (Grilled camembert in nuts, dizzled by cranberry sauce)
Carpaccio wołowe w towarzystwie kaparów, suszonych pomidorów i śliwek, muśnięte oliwą truflową
( Beef carpaccio accompanied by capers, dried tomatoes and plums, brushed with truffle oil)
Tradycyjny śledź z cebulką (Traditional herring with onion)
Zupy
Rosół na wiejskim kurczaku (sobota-niedziela) (Chicken noodle soup only on Saturday and Sunday)
Barszcz czerwony z kiszonych buraków (Beetroot soup )
Barszcz czerwony z uszkami (Beetroot soup with dumplings)
Żur staropolski z białą kiełbasą oraz jajkiem (Old Polishsour soup with raw sausage and egg)
POTRAWY MĄCZNE I WEGETARIAŃSKIE (FLOUR & VEGETARIAN DISHES)
Pierogi ruskie – 6szt (Russian style dumplings)
Pierogi z owocami i sosem śmietanowo-waniliowym – 6szt (Dumplings with fruits and vanilla-cream sauce)
Pierogi z grzybami i kapustą – 6szt (Dumplings with mushrooms and cabbage)
Pierogi z mięsem – 6szt (Dumplings with meat)
Pierogowa Micha (ruskie, z mięsem, z grzybami) – 9szt (Bowl of dumplings – russian, with meat or mushrooms)
Naleśniki z prażonymi jabłkami, cynamonem i bitą śmietaną (Sweet pancakes with roasted apples, cinnamon, whipped cream)
Dania Główne
Main Course
Dania mięsne
Królewski bigos winem podlany z suszonymi grzybami (Royal bigos with wine and dried mushrooms)
Ryż jaśminowy z kawałkami łososia z grilla w połączeniu z mixem sałat (Jasmine rice with pieces of grilled salmon combined with a mix of salads)
Placki ziemniaczane po królewsku z surówką (4 szt.) (Potato pancake in royalle style)
Roladki wołowe podawane z kluskami śląskimi w sosie pieczeniowym z karmelizowanymi buraczkami (Beef roulades served wih Silesian dumplings in roast sauce served with caramelized beets)
Królewskie żeberka na kapuście zasmażanej podawane z ziemniakami opiekanymi (Royal ribs on fried cabbage served with roasted potatoes)
Polędwiczka wieprzowa w aksamitnym sosie z leśnych grzybów podawana na kopie szpinaku z ręcznie lepionymi kopytkami (sobota –niedziela) (Pork tenderloin in a velvety sauce of mushrooms served on spinach with handmade dumplings only Saturday and Sunday)
Tradycyjny kotlet schabowy podawany z ziemniakami gotowanymi i kapustą zasmażaną ( Traditional pork chop )
Kotlet z kurczaka w panierce lub bez podawany z ziemniakami gotowanymi lub frytkami w towarzystwie surówki (Chicken fillet in breadcrumbs)
Pstrąg zrumieniony na maśle klarownym z nutką pietruszki podawany z ziemniakami opiekanymi (sobota – niedziela) (Trout fried in clarified butter with a hint of parsley)
Burger Zamkowy podawany z talarkami ziemniaczanymi (piątek-niedziela) (bułka, wołowina, sałata, mozarella, relish pomidorowy, pikle, konfitura z czerwonej cebuli, szynka parmeńska, pomidor, pomidor suszony, rukola) Castle Burger served with potato wedges (bread, beef, lettuce, mozzarella, tomato relish, pickles, red onion jam, Parma ham, tomato, dried tomato, arugula)
Sałatki
Wegańska – Sałaty, orzechy włoskie, gruszka, pieczony burak, cieciorka, ogórek, winegret Vegan salad – (Lettuce, walnuts, pear, roasted beetroot, chickpeas, cucumber, vinaigrette)
Z kurczakiem – Grillowany kurczak, papryka, cukinia, pieczarki, sałata, winegret Chicken salad – grilled chicken, red peppers, courgettes, mushrooms, salad, vinaigrette
Z Kozim Serem – kozi ser, pieczony burak, pomarańcza, sałaty, orzechy włoskie sos balsamiczny Salad with goat cheese, roasted beetroot, oranges, salad,
walnuts, balsamic sauce
Dodatki
Sos śmietanowo-czosnkowy / Creamy garlic sause
Ziemniaki gotowane / Boiled potatoes
Kasza pęczak z grzybami sobota-niedziela/ Pearl barley with mushrooms only Saturday and Sunday
Kluski Śląskie / Silesian dumplings
Buraczki zasmażane / Fried beetroot
Kapusta zasmażana / Freid cabbage
Ziemniaki zapiekane z ziołami / Potatoes baked with spices
Frytki / French fries
Warzywa na parze / Steamed vegetables
Surówka / Salad
Desery
Lava cake – deser z płynną czekoladą podawany z gałką lodów waniliowych w towarzystwie musu malinowego
( Lava cake dessert with liquid chocolate served with a scoop of vanilla)
Puchar lodów waniliowych z gorącymi malinami i bitą śmietaną (A cup of vanilla ice cream with hot raspberries and whipped cream )
cream and raspberry mousse)
Domowy sernik z czekoladą, wiśniami i bitą śmietaną (Homemade cheesecake with chocolate, cherries and whipped cream)
Śniadania
Pieczywo 2 pajdy / Bread 2 slices
Masło / Butter
Konfitura lub miód naturalny / Homemade jam or natural honey
Mleko / Milk
Ser żółty / Yellow cheese
Pomidory z cebulką / Tomatoes with onion
Twarożek / Cottage cheese
Tosty (2 szt.) z pomidorami suszonymi i serem
Tosty (2 szt.) z szynką i serem
Jajecznica na masełku / Scrambled eggs with butter
Jajecznica na szynce / Scrambled eggs with ham
Jaja sadzone na bekonie/ Sunny side up eggs on the becon
Omlet z konfiturą lub warzywami/ Omelette with jam or vegetables
Smażony kawał kiełbasy z cebulą/ Fried big sausage with onions
Królewska decha śniadaniowa (Pasztet wiejski, szynka, jajko, ser żółty)
Royal breakfast(country pate,ham,egg,cheese)
Bufet śniadaniowy/ Breakfast Buffet
AROMAT I SMAK
Restauracja
Stylowa Restauracja “Aromat i Smak” to przytulne, eleganckie wnętrze z widokiem na wspaniały ogród, ale przede wszystkim wykwintna i zdrowa kuchnia. Odkryj nowoczesną odsłonę tradycyjnych potraw. Nasza specjalność to Kuchnia Staropolska, oferująca wyrafinowane smaki i aromaty.
Zapraszamy
7:00 – 22:00